Wie is wie

Astrid Maria Cerpentier is de bezieler van vzw Tango Alegre, een vereniging die als doel heeft de Argentijnse tango te verspreiden door middel van lessen, workshops, optredens, projecten, evenementen, enz. Dit gebeurt in samenwerking met verschillende partners uit Belgiƫ en Nederland.

Astrid Maria Cerpentier

Astrid nam haar allereerste danslessen toen ze een jaar of 5 was. Haar allereerste danspasjes dateren waarschijnlijk van nog vroeger. šŸ™‚ Gestart met klassiek ballet, later een (verplichte) stijldanscursus, nog wat salsalessen en via deze omzwervingen in 2003 bij Argentijnse tango uitgekomen.

Voor Astrid is contact de basis voor tango. De uitdaging bestaat er volgens haar in om binnen dat contact de vrijheid te vergroten: vrijheid in beweging, vrijheid in expressie. Met de muziek als basis kan vervolgens, door middel van connectie, een boeiende dialoog ontstaan.

‘Elke nieuwe tango is als een leeg blad voor een nieuw verhaal, ter plekke gecreĆ«erd. Een verhaal zonder woorden, op lichaamsniveau, waarin het innerlijke ritme van twee mensen kli(n)kt en in samenspel gaat met de uiterlijke, hoorbare muziek.’

Voor haar beroep geeft Astrid al sinds 1997 les, momenteel als lector aan de Academische Lerarenopleiding. In 2007 studeerde ze af als architect, een masterstudie die haar visie op en uitvoering van dans op een unieke manier beĆÆnvloedt.

In haar tangolessen schenkt Astrid Maria zeer veel aandacht aan beweging met het hele lichaam, gestuurd vanuit je centrum, om zo tot een ‘full experience’ in tango te komen. Daarnaast staat de actieve rol van de volger, voor muzikaliteit, maar ook voor de connectie binnen het paar en met de dans, bij haar hoog op het lijstje.

Als opgeleid leraar en lector aan een lerarenopleiding beperkt Astrid zich voor de tangolessen ook niet tot kijk-en-kopieer of kijk-en-toelichting. Er zijn namelijk veel – rijke – manieren en methodieken om te leren, ervaring op te doen. Ook wat dat betreft gaat het haar om een ‘full experience’ te bieden binnen ieders comfortzone.

Andrej Zachar

Een bekend gezicht bij de optredens van Tango Alegre, is dat van Andrej Zachar. Van oorsprong uit Slovakije, tegenwoordig wonend in Zweden, een tangodanser met heel wat jaren ervaring.
Samen met Astrid Maria spat de energie ervan af! Zij belichamen de dialoog zonder woorden, met een intensiteit om u tegen te zeggen. Verstilde momenten boordevol suspense wisselen af met ontknopingen. Als tango al een passionele dans is, dan is er dat zeker aan te zien!

Bennie Bartels

Eens een danser, altijd een danser. Dans is Ć©Ć©n van de wonderen die Bennie in zijn leven heeft ontmoet. Waar hij een plaats ervoer waar er geen vragen meer waren, enkel antwoorden.

Opgeleid als klassieke danser heeft dans hem over de wereld meegenomen: LaLaLaHuman Steps, Amanda Miller, Shusaku Dormu en vele anderen. Het liet hem toe te spelen, te dromen en de rijkdom van een omgeving te ervaren. En natuurlijk het plezier te beleven van het bewegende, werkende, denkende en poƫtische lichaam.

Bennie denkt eerst vanuit beweging, dan dans en dan die prachtige, geconcentreerde en gefocuste vorm die Tango Argentino heet. Iedereen kent beweging, ritme en dynamiek met de daarmee gepaard gaande emoties vanuit zijn of haar dagelijkse leven. Zijn focus is hoe vanuit dit gegeven bij de tango van de Argentijnen te komen zonder onze eigen autenticiteit te verliezen. Geconcentreerd en speels, gedisciplineerd en vrij, je eigen ritme tegenover dat van je partner en de muziek. Contact via de huid, spieren en botten tot in het hart van de zaak.

Meer over Bennie en zijn activiteiten, tango en Feldenkrais, vind je op zijnĀ website.

Het team

Tango Alegre vzw mag dan bezield zijn door Astrid, er bestaat geen Koffiefabriek zonder team. Vele helpende handen achter de schermen brengen elk seizoen opnieuw de zaak in orde, zodat u enkel nog hoeft te genieten van een fijne tijd en een fijne tango.